Om Kalklitirs kalkmaling
Vores kalkmaling er en moderniseret udgave af den traditionelle kalkmaling, der har været brugt i århundreder, især i europæisk arkitektur og design. Vores kalkmaling er meget åndbar og porøs, hvilket giver den mulighed for effektivt at regulere fugtniveauet i bygninger. Kalken i vores produkter er også meget basisk, hvilket forhindrer vækst af mug eller meldug. Den er også meget holdbar og modstandsdygtig over for falmning.
Ud over dens funktionelle egenskaber er kalkmaling også værdsat for sine æstetiske kvaliteter. Den har en unik tekstur og finish, der giver den et karakteristisk udseende og følelse, med et blødt, mat udseende, der minder om natursten eller gips. Vores kalkmaling er VOC-fri, alle de pigmenter (mineral- eller oxider), der bruges i vores produktion, er sikre at bruge. Vi producerer og sælger vores kalkmaling i pulverform, hvilket gør vores produkter endnu mere miljøvenlige.
- 1 kg pose dækker ca. 8 kvadratmeter/85 kvadratfod i to lag (vi anbefaler altid at påføre to lag for det bedste resultat og dækning)
- 500 gr pose dækker cirka 4 kvadratmeter /42 kvadratfod i to lag (vi anbefaler altid at påføre to lag for det bedste resultat og dækning)
Mål længden og højden af din væg. Gang disse tal for at finde dine kvadratfod/meter.
For at blande malingen skal du følge instruktionerne her
Det kan være udfordrende at se den nøjagtige version af farven fra computerens/telefonens skærme, da det endelige resultat afhænger af absorptionen af den overflade, du maler på, den maleteknik, du bruger, og lyset og de omkringliggende farver.
For at få den bedste indikation på, hvordan farven kommer til at se ud på din væg, anbefaler vi at købe de håndmalede farveprøver, vi tilbyder i vores webshop.
Hvis du har en bestemt farve i tankerne, kan du se mange billeder af den farve på Instagram og søge efter et tag, for eksempel # kalklitirnoce, hvis du er interesseret i at se billeder af farven Noce. Så vil du se, hvordan den samme farve kan se forskelligt ud i forskellige hjem og omgivelser.
Ud for hver farve i vores webshop er der en beskrivelse, såsom styrke, tone og undertone, der kan hjælpe dig med dit valg. Hvis du stadig ikke er sikker, så tøv ikke med at kontakte os, så hjælper vi dig så godt vi kan via vores chat eller shop@kalklitir.com.
Hvis du leder efter en bestemt farve, kan du blande 2-3 farver i vores kollektion for at opnå den brugerdefinerede farve, du ønsker. Vi anbefaler at blande højst 2-3 farver, da der ellers er risiko for, at væggen bliver ujævn.
Hvis du kan lide en bestemt farve i vores kollektion, men ønsker at opnå en lysere version af den, kan du blot blande en af vores lysere nuancer til den. Det samme gælder, hvis du ønsker at opnå en mørkere farve eller en smule mere grå, så kan du tilføje mørkere farver.
Når du blander din egen farve, anbefaler vi, at du blander farverne i pulverform først, før du tilsætter vand. Start langsomt, test det af, og så kan du gradvist tilføje mere pulver til blandingen, indtil du er tilfreds.
Vores kalkmaling kan anvendes direkte på overflader, der er malet med mat eller halvmat vandbaseret maling samt på de fleste umalede overflader såsom beton, gips, puds og træ.
Vægfarve behøver ikke at være hvid før maling med kalkmaling.
Vægge skal være rene og fri for støv og fedt.
Ved brug af kalkmaling på overflader, der allerede er malet med oliebaseret maling eller lakerede overflader, eller hvis du har puds på dele af væggene, hvor du har fikset huller og revner. Det anbefales at påføre en vandbaseret akrylgrunder, før du begynder at bruge kalkmaling. Dette skyldes, at kalkmaling ikke binder sig til oliebaserede overflader, og puds vil absorbere forskelligt, og påføring af en vandbaseret akrylgrunder på hele væggen vil forhindre misfarvning. Når du maler på træ, skal du bruge det rigtige materiale for at forhindre knaster i at bløde igennem.
Top Coat er et VOC-frit, vandbaseret produkt i pulverform, der kan påføres oven på kalkmalede overflader for at tilføje et mat beskyttende lag i tilfælde, hvor det ønskes og/eller er nødvendigt. Top Coat bruges til at beskytte vægge mod at få pletter, pletter og stænk etc. Jo flere lag der påføres, jo bedre beskyttelse opnås.
- Kalklitirs kalkmaling
- Kalklitirs børstehår
- Ren spand/skål med låg 2,5 - 3,0 liter
- Professionel elpisker (du kan bruge en el-køkkenpisker, rengør den bare godt efter brug), eller bare en simpel håndpisker
- Målekande
- Sikkerhedsbriller/handsker
- Papir/betræk til gulvbeskyttelse
- Maler tape
Der er hovedsageligt to teknikker, vi anbefaler, når vi arbejder med vores Kalklitirs kalkmaling. Op-og-ned-teknikken og X-slag. Den teknik du vælger at anvende er en smagssag.
Begge metoder er nemme at lave, du kan se videoer på vores side , der demonstrerer begge teknikker, vi anbefaler, at du ser dem for at få en bedre forståelse.
Op og ned er en teknik, hvor alle dine penselstrøg udføres i en op og ned bevægelse, denne metode vil give dig den mindste mængde "overskyet" effekt og tekstur.
X-strokes er en teknik, hvor alle dine slag krydses i en 45° vinkel på tværs af hinanden. Dette giver dig en flot jævn overflade med medium til høje mængder af tekstur og effekt.
Husk, at der ikke er noget rigtigt eller forkert resultat, og at du arbejder med et naturligt materiale såsom kalkmaling, og det endelige resultat vil variere afhængigt af dine metoder.
Vi anbefaler, at du starter i hjørnet øverst på væggen og maler væggen i sektioner på 45-90cm/1,5-3ft og ned mod gulvet.
Farven vil se mørkere ud, når den er våd, og vil tørre op lysere. Sørg for at røre godt i spanden både inden du starter og under hele malingsprocessen for at forhindre, at pigmenter synker til bunds, da det kan forårsage misfarvning i malingen.
Prøv at lægge et jævnt pres på dine penselstrøg, at variere trykket kan give dig en ujævn farve, da hårdere strøg kan knuse flere pigmenter end lettere strøg.
Arbejd væggen i disse sektioner på én gang, indtil du har dækket hele væggen. Vi anbefaler altid mindst to lag, da det andet lag normalt er der, hvor magien sker i forhold til at få den ønskede dybde, effekt og tekstur, men også for at sikre, at du har fuld dækning på væggen.
Når du afslutter det første lag, tager det normalt omkring 2-5 timer, før du kan begynde at male det andet lag, dette kan variere og afhænger af luftfugtighed og temperatur i rummet. Varme og tørre rum tørrer hurtigere end kolde og fugtige rum. Når væggen er tør, kan du begynde at male det andet lag.
Når væggen er færdig, kan du forvente lidt længere tørretid for det andet lag.
Husk at Kalklitirs kalkmalingshærdningstid kan tage fra 4-10 dage til at hærde helt, dette afhænger af farve og miljø. Det betyder også, at selvom farven ser tør og klar ud, har den stadig lidt tid tilbage til at hærde helt, så vær ekstra omhyggelig med den de første par dage.
- Mal din væg på én gang. Dette vil forhindre overlapning af tør og våd maling, som er årsagen til misfarvning.
- Lad det første lag tørre helt, før det andet lag påføres.
- Hav en våd klud liggende, når du maler i tilfælde af spild. At tørre dem af, når malingen stadig er våd, gør det meget nemmere.
- Fyld din pensel med maling, vær ikke bange for at dyppe den mere end halvvejs. Det vil gøre maleprocessen hurtigere, men også give dig en bedre dækning.
- Forsøg ikke at fikse pletter eller områder på dele af væggen, når du har malet og/eller malingen begynder at tørre, da det vil resultere i en pletvis udseende væg.
- Lad ikke vand komme i kontakt med din nymalede væg i mindst de første 72 timer. Vand vil efterlade hvide pletter på væggen, hvis malingen ikke er helt tørret
- Hvis du ser små pletter af sandkornstørrelse fra dit slag, er det normalt uopløste pigmenter. Dette er mere almindeligt med mørkere nuancer. Når det sker, skal du gnide det ud med din pensel under malingsprocessen, for at nedbryde det, og det skal blande sig og opløses.
Vores kalkmaling kan bruges på de fleste indendørs overflader, forudsat at overfladen er stabil og ikke flager, er fri for snavs, fedt og opløselige salte, og overfladen absorberer kalkmalingen godt, såsom cement, mursten, træ, gipsplader samt overflader, der allerede er malet med vandbaseret maling eller akrylgrunder (der er fri for alkyd).
Forbered dine overflader, som du ville gøre til konventionel maling, rengør, afstøv, fix huller osv. og brug akrylbaseret primer, hvor det er nødvendigt, (på spackle osv.) for at forhindre misfarvning.
Ved brug af kalkmaling på ujævne eller prægede overflader vil den matte tekstur af kalkmalingen ikke maskere eventuelle ufuldkommenheder eller variationer i den underliggende overflade. Derudover vil kalkmaling ikke give som udfyldning af revner eller huller. Vores erfaring med at påføre kalkmaling på ujævne overflader er positiv og smuk.
Desværre er vores kalkmaling ikke egnet til at bruge på gulvet, da kalkmalingen ikke er hård nok og en eventuel vandoptagelse vil skade produktet.
Vores kalkmaling er ikke egnet til permanent fugtige områder, eller hvor du har konstant vand (som i brusere osv.).
Hvis der anvendes kalkmaling omkring håndvaske eller kogepladser etc. Vi
anbefaler at bruge en Top Coat til at beskytte væggen.
Vores kalkmaling har høj PH og indeholder derfor en naturlig beskyttelse mod svamp, så det er ideelt at påføre kalkmaling på passende badeværelsesvæg(e).
Desværre er der ikke noget let svar på dette spørgsmål.
Tapetlim er ofte vandopløseligt, og vand fra vores maling kan opløse limen, hvilket resulterer i afskalning og vandlommer opstår på din væg. Vi anbefaler derfor, at du sikrer dig, at tapetlimen, der blev brugt, ikke er vandopløselig ved at lave en vandtest, se nedenstående vejledning:
Vandtest:
Påfør vand grundigt på overfladen og se om du oplever afskalning eller der kommer vandlommer, hvis de kommer på et stort område på dit tapet så får du problemer med at male det.
Hvis du har et tapet, der allerede er malet før, (et eller to lag) med godt resultat, eller du allerede har malet over dit tapet med en akrylbaseret grunder af god kvalitet uden at opleve problemer som afskalning, luftbobler mv. så kan du male om igen med Kalklitirs kalkmaling.
Hvis dit tapet er præget, vil kalkmalingen ikke glatte det prægede mønster ud og det mønster vil derfor se igennem.
Det er fint at bruge kalkmaling direkte på glasfiber, da den anvendte lim er ikke vandopløselig og er beregnet til at blive malet.
Bemærk: Vores generelle erfaring med påføring af kalkmaling på tapet, når alle kriterier er opfyldt, er god, men Kalklitir kan ikke garantere resultatet, og det er derfor altid kundens ansvar at træffe valget om at male på tapet.
Når du har blandet pulveret med vand, kan det opbevares i et år i en lufttæt beholder. I pulverform kan den opbevares i årevis.
Kalkmalingsrester er ideelle til at male urtepotter såsom terracotta, og kan påføres direkte på overfladen, så potten kan ånde naturligt eller andre ting. Hvis du har nok, kan den også beholdes til at friske din væg op med et nyt lag senere.
Har du ikke brugt lak/sealer eller Top Coat og vil du gerne skifte din kalkfarve eller måske bare friske din væg op med et nyt lag, kan du blot male det nye lag direkte oven på det gamle. Ofte er et lag nok, men nogle gange skal der to lag til for at dække helt, især hvis du vil ændre din farve. Bare husk på, at væggen altid skal være fri for fedt- og oliepletter.
Hvis du vil skifte fra kalkmaling til en anden vandbaseret maling, skal du male et lag akrylbaseret grunder, der er fri for alkyd, over kalkmalingen. Derefter kan du bruge enhver maling, du kan lide.
Kalkmaling kan påføres på overflader, der kan røres uden at brænde din hånd eller omkring 50°C / 155°F.
Ved kalkmaling på mursten er det vigtigt at være opmærksom på, at murstenene skal være sugende. Nogle mursten har fået påført en belægning for at gøre dem vandafvisende.
Du kan lave en test ved at sprøjte vand på den. Hvis vandet du sprøjtede suger godt ind i murstenen, skulle det være fint at male.
Ja, det er muligt at påføre kalkmaling på møbler såvel som på mange andre pynteting. Hvis du ønsker mere information om, hvordan du maler møbler, så se spørgsmålet " Praktiske bemærkninger ved kalkmaling på møbler"
Sørg for at slibe og rengøre dit emne for at få det bedst mulige greb til nye lag maling. Din vare skal desuden være tør og helt fri for støv, fedt, voks, olie mm.
Brug en børste af god kvalitet, der passer til dit emne.
Normalt er det nødvendigt med en akrylgrunder af god kvalitet (brug en der er fri for alkyd) påfør ikke et tykt lag af grunderen, men fordel den i stedet godt ud for at få bedre greb om dit emne og malingen vil ikke flage af som nemt.
Husk, at det er bedre at lave et par godt spredte lag primer på dit emne end et tykt lag.
Lad primeren tørre rigtig godt mellem lagene, og nogle gange er det også godt at slibe ned for en glattere finish.
Nu er det tid til at påføre kalkmaling. Normalt skal der to lag til, og lad det tørre godt mellem lagene.
Når kalkmalingen er tør kan du slibe den ned (på hjørner osv.) for at få et brugt/vintage look, hvis det ønskes.
Gør dette forsigtigt, så du ikke fjerner for meget på én gang, da malingen ikke er begyndt at hærde og derfor vil gå meget let af.
At ridse overfladen kan også give en flot patina, men pas på hvis du ikke kan lide det da overfladen stadig er meget blød.
Rens nu alt støv fra dit emne (omhyggeligt), brug en børste eller du kan bruge en støvsuger.
Ønsker du at beskytte din vare mod slitage, fedt og pletter etc. så brug en god vandbaseret lak ovenpå kalkmalingen. (Det er vigtigt at lade det sidste lag kalkmaling tørre i minimum 72 timer før påføring af lak, eller endda 1-3 uger hvis det er muligt, da kalkmalingen så er begyndt at hærde).
Hvis du ønsker at opnå et mere antikt look eller en smuk patina på din vare, så spring blot over brugen af lak og lad tiden gå sin gang.
Det er meget vigtigt at undgå al kontakt med vand, mens kalkmalingen tørrer, i de første 72 timer, da vand vil efterlade hvide pletter på kalkmalingen.
Lav altid en test inden du påfører en lak på den kalkmalede overflade for at se om den kan bruges, da nogle lakker ændrer farven på kalkmalingen mere end andre, og nogle typer kan simpelthen ikke bruges pga. ingredienser. Vores Top Coat kan bruges til minimalt farveskift, men husk at den ikke er ridse- eller slidfast.
Hvis du vil bruge voks for at opnå en blød og glat finish, skal du påføre det ovenpå det første eller andet lag af lakken, normalt bruger vi ikke voks direkte ovenpå kalkmaling, da voksen også vil ændre farven meget.
(Husk, at påføring af voks på en genstand bør være den sidste ting at gøre for at dekorere den. At påføre noget ovenpå voks er næsten umuligt at gøre, og at fjerne det tager meget arbejde og tid).
Stucco metode
Konsistensen af kalkmalingpulver kan justeres ved at tilsætte mindre vand, hvilket resulterer i, hvad vi omtaler som stuk, som vil vise sig som en tyk pasta.
Påføringen af stuk er lettet med en rustfri stålspatel for at opnå en jævn overflade.
Stucco kræver en længere tørre- og hærdningstid (typisk 3-5 dage, varierende baseret på faktorer som lagtykkelse og rumfugtighed). At vente længere forbedrer resultaterne. Bemærk, at påføring af stuk kan resultere i et lidt mørkere udseende sammenlignet med at bruge en pensel, når du maler med kalkmaling.
STUCCO OPSKRIFT:
For at lave Stucco blandes 0,8 liter koldt vand med 1 kg kalkmalingspulver grundigt og bruges samme dag.
Alternativt kan du blande 1,1 liter koldt vand med 1 kg kalkmalingspulver, lade blandingen hvile, og bruge den dagen efter. Forvent at bruge cirka 2-2,5 gange mere produkt, når du forbereder stuk.